Hur läser man en energietikett? | Lampmani
Levý banner
Pravý banner
MENY
0 0 kr
999 kr mer att få gratis frakt mer att få gratis frakt
Kategori

Hur läser man en energietikett?

Nyheter och tillkännagivanden

Att läsa energimärkningen är lättare än det verkar. Vi kommer att bevisa detta i texten nedan.

Energimärkning marks and sorterar produkter efter deras energibehov. Med andra ord hjälper vi dig att föreställa dig vilka produktkostnader du kan förvänta dig. Och detta motiverar också tillverkarna att skapa produkter med bättre kvalitet och produkter som är mer energibesparande.

Vad kan du läsa via energimärkningen?

Den nuvarande formen av energimärkning är väldigt enkel. På produktförpackningen hittar du  7 energiklasser som kännetecknas av färg (från det bästa gröna till det sämsta röda) och bokstäver från A till G. Bokstaven A betyder  minst energikrävande källa, och bokstaven G den mest krävande. Du kan ta reda på produktens specifika klass med den svarta pilen och den vita bokstaven på höger sida av etiketten. Etiketten innehåller också information om förbrukningen i kilowatt per 1 000 timmar, vilket är ett värde som motsvarar den genomsnittliga årliga hushållsbelysningen. Du hittar också en QR kod på energietiketterna, genom vilka du kan komma åt den europeiska produktdatabasen (EPREL). I den hittar du detaljerad information om produkten.

På en webbplats kan energimärkningen ersättas med en grundläggande energipil (du hittar den direkt efter att du klickat på produkten). Pilen omdirigerar dig till den mer detaljerade etiketten för den specifika produkten.


Originalsortering för energimärkning

Du kommer kanske ihåg den ursprungliga sorteringen av energietiketter med kategorier A+++, A++, med flera. Inte konstigt,  förändringen skedde först nyligen, i mars 2021. Alla produkter som kom på marknaden efter 2021-01-05 måste ha den aktuella formen. Och 2024 bör du bara stöta på de nya etiketterna.

Varför förändrades märkningen?

Det fanns några orsaker till förändringen. Mest för att utvecklingen under de senaste åren har lett till att alla elektriska lampor, enheter och glödlampor har blivit mer och mer energieffektiva och ekonomiska. Skillnaderna mellan klasserna A+, A++ eller A+++ blandades på grund av det. Och deras markering med samma bokstäver (med plustecken) var förvirrande. Den nya märkningen har ytterligare en fördel för oss konsumenter, förutom bättre orientering.   Det är strängare. Till exempel kan produkterna i högsta klass A +++ nyligen klassificeras upp till kategori C. För närvarande är även kategorierna A och B nästan tomma, vilket skapar utrymme för andra innovativa resurser i framtiden.

Produkten har inte energimärkning

 Enligt förordningar hittar du inte energimärkning på alla lampor. Detta gäller följande fall: 


Lampor utan ljuskälla. När du köper en ljuskrona, lampor och andra lampor utan ljuskälla kommer det inte att finnas en energimärkning. Ljusets energiförbrukning är resultatet av den ljuskälla som kunden själv använder i ljuset. 

 Ljuskällan kan tas bort. Dessa är lampor med en ljuskälla som kan bytas ut. Du hittar energiklassen i instruktionerna och den gäller bara det givna ljuskällan. 

Ljuskällan kan inte tas bort. Det betyder att ljuset innehåller en ljuskälla som är en fast del av ljuset.  I det här fallet kan du hitta energieffektiviteten i instruktionerna och det gäller endast den givna ljuskällan.

Andra undantag. Andra undantag som inte har en energimärkning är till exempel batteridrivna ficklampor, speciella tekniska ljuskällor, ljuskällor för motorfordon eller färgglada ljuskällor (julbelysning och andra små dekorativa föremål).

Fråga vad som helst

Paulina

Vi hjälper dig med valet såväl som med tekniska problem.

00468437 370 43(Måndag-Fredag 08:00 - 16:30)

Fråga

Copyright © 1994 – 2024 Donoci s.r.o. Alla rättigheter reserverade. Info om personlig data bearbetning. i