Sammanfattning över eluttag världen runt | Lampmani
Levý banner
Pravý banner
MENY
0 0 kr
999 kr mer att få gratis frakt mer att få gratis frakt
Kategori

Sammanfattning över eluttag världen runt

Nyheter och tillkännagivanden

Ska du på semester till ett främmande land? Det finns vissa saker, i andra europeiska länder eller i länder utanför Europa, som kan förvåna dig. Visste du att det i vissa länder finns olika typer av eluttag?

Vilka typer av uttag finns det?

Om du har bestämt dig för att åka på semester eller på en affärsresa kan du inte glömma utrustning som är ett måste. Att till exempel ansluta en bärbar dator eller laddare på ett hotell är en standard du helt enkelt räknar med. Men innan du åker till vissa länder måste du leta efter lite information. Om det till exempel finns klassiska uttag som du kan hitta i ditt hemland eller om du behöver en adapter så att du kan ansluta alla dina enheter utan problem. 

Bland de vanligaste typerna som du kan hitta, till exempel på mycket populära destinationer ditt vi tycker om att åka på semester som Kroatien, Spanien eller Grekland, är uttag typer E, F och C.Type E socket

I Tjeckien tillexempel har de ett enfasuttag med en spänning på 230 V. Detta är ett klassiskt uttag, där du hittar vänster och höger ihålig och en jordstift i den övre delen. Denna typ av uttag kan också kallas ett franskt uttag. Vi kan se denna typ av uttag i Tjeckien, Frankrike, Belgien, Slovakien eller Polen. Så du kan koppla av om du åker till dessa länder. Du behöver ingen minskning här .Type F socket

Ett annat mycket känt uttag är ett typ F-uttag. Detta tyskt uttag eller Schuko. Detta uttag har inte en jordningsstift, istället finns det två jordningsremsor. De är på toppen och botten. Som du redan kan se används detta uttag i Tyskland men också i vissa delar av Afrika och Asien. Här behöver du hitta information om uttaget och köpa en adapter om du behöver en.


Typ C-uttag

Detta uttag kallas en Europeisk kontakt. Den används för enheter som har dubbel isolering och inte kräver en jordkabel. Denna typ av uttag är kompatibel med uttag av typ E och F.


Andra typer av uttag

De tidigare 3 typerna av uttag är de vanligaste som vi kan hitta i främmande länder. Det finns dock andra icke-traditionella bitar som du också kan stöta på under din resa.

Type J socket

Du kan stöta på detta uttag i Schweiz. Det liknar ett typ C-uttag. Det finns dock en betydande skillnad. Den har 3 stift. Den mellersta ansluts sedan till jordkabeln.


Type L socket

Om du åker till Italien, du kan stöta på olika typer av uttag. Det beror på den specifika platsen. Du kan antingen se en typ C- eller F-uttaghär. Det finns dock en annan typ som inte är så vanlig. Och det är typ L-uttag. Den har tre stift i en rad. De kan till och med vara i två versioner.Typ K-uttag

Danmark är definitivt ett vackert land värt att besöka. Men även här kan du hitta andra uttag än de som vi är vana vid. Det här är ett typ K-uttag. Här kan du se tre stift. Två av dem är runda och en är halvcirkelformad. Dessa uttag är kompatibla med typ C-uttag.Typ G-uttag

Ett annat välkänt uttag är G-uttag. Detta kan du hitta i Storbritannien. Det har ett rektangulärt tvärsnitt och tre stift. Vi kan också höra om det i samband med den så kallade brittiska standarden BS 1363. Förenade kungariket är dock inte det enda land där dessa uttag används. Vi kan också hitta dem i Seychellerna, Maldiverna och andra populära destinationer.


Uttag av typ A och B

Om du ska besöka Japan eller USA, bör du vara försiktig. Här är elnätet byggt helt annorlunda än i europeiska länder. Den normala spänningen i USA är inte 230 V, som vi är vana vid här, men 110 till 120 V. Så om dina enheter inte är anpassade för denna typ av spänning har du ett problem. För de flesta enheter som laddare eller bärbara datorer är detta inte ett problem. För de andra är det dock nödvändigt att ta reda på vad som gäller.I vissa länder, till exempel Thailand, som också är ett populärt semestermål, kan vi stöta på olika typer av uttag. Så det är alltid nödvändigt att ta reda på i förväg vilka du hittar i ditt boende.

Beroende på vart du åker kan du behöva en lämplig adapter. Vissa adaptrar är dock ofta inte tillgängliga i vanliga butiker. Ta därför reda på om uttagen i förväg så att du har dem erhållna och redo i tid.

Fråga vad som helst

Paulina

Vi hjälper dig med valet såväl som med tekniska problem.

00468437 370 43(Måndag-Fredag 08:00 - 16:30)

Fråga

Copyright © 1994 – 2024 Donoci s.r.o. Alla rättigheter reserverade. Info om personlig data bearbetning. i