Vad finns det för typer av ljuskällor? | Lampmani
Levý banner
Pravý banner
MENY
0 0 kr
999 kr mer att få gratis frakt mer att få gratis frakt
Kategori

Vad finns det för typer av ljuskällor?

Fråga vad som helst

Paulina

Vi hjälper dig med valet såväl som med tekniska problem.

00468437 370 43(Måndag-Fredag 08:00 - 16:30)

Fråga

Det finns många typer av lampor, och ljuskällor. När du har hittat en lampa som passar så är ett annat lika viktigt krav om lampan har en sockel som matchar uttaget.

Vad är en sockel?

En lampsockel är delen glödlampan som skruvas i lamp kroppen. Sockeln överför elektricitet från lampan till glödlampan. Det betyder att varje lampa är utrustad med en sockel och du måste välja en matchande uttag. Mer exakt, en lampa med en lämplig sockel/skruvsockel måste väljas.

 
LED är ett effektivt alternativ

 

I dagens värld är LED det mest effektiva alternativet. De sparar mycket mer energi, har en lång livstid, och kan bytas ut mot alla nuvarande ljuskällor. Det betyder att alla standard glödlampor med alla typer av lampsockel kan bytas ut mot LED-lampor. Du kan till och med välja form och storlek på glödlampan.
 
 

Nätaggregat / ingångseffekt av en ljuskälla

 

 

Ljuskällan drivs av 230 V AC - från elnätet

Idag används 320 V LED-lampor först och främst som en reservlampa till en standard glödlampa och spotlights med en spänning på 230 volt. Du kan enkelt byta ut dessa lamporna, du behöver inte köpa några andra komponenter.

 

Ljuskällan drivs av 12 V - för dessa glödlampor behöver du oftast ett nätaggregat som omvandlar en spänning på 230 V till 12 V  (vissa LED-lampor är redan utrustade med ett integrerat nätaggregat) Kom ihåg att för olika typer av glödlampor behöver du ett lämpligt nätaggregat/transformator.
 
  

Sockel typer

 

Skruvsockel (en sockel med en skruv)

 

De vanliga glödlamporna använder en skruv och dessa är uppdelade baserat på olika storlekar. Varje storlek används i olika typer av ljuskällor för olika användningsområden. Siffran indikerar diametern av lampsockeln i millimeter.

 

 

E27

Standard stor skruv E27 är den vanligaste och mest använda. Den är känd som “Edison skruv” - därav bokstaven E, nummer 27 indikerar diametern i millimeter. 

LED-lampor, Halogenlampor, energisparande lampor, standard tungsten lampor samt vakuumrör är utrustade med den sockeln. Lampor med en sådan sockel passar som huvudbelysning i rum, garage, hallar, källare men också utomhus. För denna lampan är också okonventionell dekorativ. De flest av de med en E27 sockel använder en spänning på 230 V men vi kan också hitta lågspännings lampor med 24 V.

 

 

E14

En vanlig liten skruv med en diameter på 14 mm är den näst vanligaste. Den brukar kallas för "liten Edison -skruv" 

Lamporna med E14 har en låg ingångseffekt (25 W eller 40 W) och används oftast för designer och dekorativ belysning, lampor, och ljuskronor. för kök etc. Formen på lamporna är ett ljus eller en droppe. Den speciella tillämpningen av lampsockel E14 är riktbar, så kallade reflektorlampor. Dessa lampor är gjorda av LED lampor samt standard glödlampor. Ofta är kompakta energisparande lysrör utrustade med en E14 Sockel. Dessa byter ut standard glödlampor.

 

Mindre använda sockel för teknisk eller industriell användning. 

 

E40 – “Goliath”

Detta är den största skruv sockeln med en diameter på 40 millimeter.

Denna användas för kraftfulla tillämpningar av glödlampor. Tidigare användes denna sockel för ljuskällor med en ingångseffekt på upp till 2000 W. Numera används de framförallt för vakuumrör men en ingångseffekt på upp till 400 W. Denna sockeln används främst för speciell belysning därav av främst för industriell och utomhus belysning.

 

E10 – “Miniature Edison Screw“

Sockel för glödlampor med lågspännings applikationer. Sockeln E10 används oftas i ficklampor eller Ljusslingor.

 
 

Bajonettsockel

 

Bajonettsockel är cylinderformad med två motsatta stift. De passar in i “L”-formade uttag. De är fjäderladdad längst ner. Man sätter den på plats genom att trycka mot fjädern och säkra den med en rotation. Tack vare fjädern så klara bajonettsockeln av stötar.

   

B22

Dessa är gjorda för LED-lampor med de används också i energisparande lampor och halogenlampor. De är avsedda för en spänning på 230 V.

 

B22d

På vår webbutik hittar du LED-lampor med denna sockeln som är lämpliga för till exempel utomhusdekorationer.

 
 

GU10

Bokstaven G är den första bokstaven i det engelska ordet “globular”, bokstaven U indikerar formen av en lampa och nummer 10 indikerar avståndet mellan stiften i millimeter. GU10 är en sockel med two symmetriska stift med en 5 millimeters diameter och med ett avstånd på 10 millimeter. Ursprungligen var socken menad för halogen ljuskällor med vridbar belysning. Numera är de utbytta mot LED-lampor. GU10 som finns tillgänglig i tre olika färger i 4 olika grupper, sorterade efter ingångseffekt (watt). Denna sockel är mycket vanlig menad för en spänning på 230 V och är typisk för lampor som används i spotlights. Några typer av LED-lampor med denna sockeln är dimbar.

 

 
 

Stiftsockel

 

Används oftast med lysrör och Kompakta lysrör. Dessa rör nämns oftare som one-cap. Från plast sidan av sockel, två eller fyra stift sticker ut. Lampona med två stift har en integrerad startare och för att fungera behöver de en extern choke. Lamporna med fyra stift från sockeln behöver extern ballast. De kan vara konventionella med en starter choke eller elektronisk. Formen på lampan och sockeln är normaliserad. Sockeln används också ibland till halogen lampor.

 

G13

Dessa lampor används till lysrör typ T8. De är en äldre typ av lysrör som har använts i årtionden. Den typiska karaktären av denna sockel är en bred diameter - 26 mm och bra färg framställning som oftast används mellan 80 - 90 Ra och för toppklass modeller över 90 Ra. Lysrör med en G13 sockel slås på via elektromagnetisk ballast. Idag tillverkas även LED-rör T8 som är kopplade till AC 230 V och andra standard lysrör, LED-rör, och T8 behöver inte en starter eller choke. Elektromagnetisk ballast är inbyggd i röret. Denna sockel passar bäst som belysning i hemmet, garaget, arbetsplatser, och som allmän eller industriell belysning.

 
 

G5

Sockeln var gjord för en spänning på 230 V AC och används i moderna lysrör typ T5 som gradvis byttes ut med äldre T8. Fördelen med lysrör T5 är en smalare storlek med en diameter som bara är 16 mm. Dessa lysrör (T5) är bra på att lysa upp allmänna platser, affärer, och kontor. De används också för fiskhållning. T5 LED-lysrör finns tillgängliga som lysrör T8 som vi nämnde ovan,  som inte behöver ballast.

 

2G7

Fyra stift plug-in för energisparande lysrör/glödlampor

 

S14s

Du kan hitta lysrör och rör med denna typen av sockeln i vår webbutik som LED fluorescerande lampor och rör med en S14 sockel.

  
 
 

Andra sockel typer som används (plug-in)

 

 

 

 

 

G4

Två stiftsockel (längre stift, likt nålar) med ett avstånd på 4 mm som sätts in i lampan. Denna sockel används i halogen lampor, samt i LED-lampor med en spänning på 12V gör att de passar bra i badrummet, skåp, hyllor, speglar, kök enheter, lägre tak, samt barer.

 
 

G9

Denna sockeln används med en spänning på 230 V och är uppbyggd av två platta stift med ett mellanrum på 9 mm. Den här sockel förs enkelt på plats. Sockel har ursprungsbevis menat för halogenlampor, men idag, används den för LED-lampor G9. Sockeln används ofta i  modern belysning där sockel också är applicerad. Denna sockel kan också hittas i tak och vägg belysning, små spotlights, och skrivbordslampor. 

 

 

MR16/GU5,3

Denna sockeln heter MR16 eller GU5.3 och har två stift som liknar taggar och ett avstånd på 5.3 mm utan en ände, glödlampan måste föras in. MR är ett förkortning av Engelska frasen “multifaceted reflector”. Den behöver en spänning på 12 V samt en standard elnätets spänning. Denna sockeln används i spotlights, (inbyggd, vägg, tak). Lampor med en MR15 sockel är lämpliga för utrymmen med ökad luftfuktighet och därför används den ofta i badrum, duschar, pooler, kök etc. LED-lampor och halogenlampor med denna sockel finns också..

 

GX53

En speciell sockel för platta runda lampor eller reflektor (riktbara) lampor. Lämplig för både inomhus och utomhus.

 

Sltuligten låt oss sammanfatta de vanligaste typerna av socklar som används i LED design.

 

LED-lampor

E27

E14

G4

G9

 

LED-spotlights

GU10

MR16/GU5,3

 

LED-lysrör

G13(T8)

G5(T5) 

 

Om du behöver ytterligare hjälp med någonting tveka inte att kontakta oss via vår kundtjänst.

Vanliga sockel typer

 Patice

Banner patička

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Alla rättigheter reserverade. Info om personlig data bearbetning. i