Vad är ljusflöde och ljusintensitet? | Lampmani
Levý banner
Pravý banner
MENY
0 0 kr
999 kr mer att få gratis frakt mer att få gratis frakt
Kategori

Vad är ljusflöde och ljusintensitet?

Ljuskällor

Svar:

En viktig karakteristik när du letar efter en lampa är ljusflödet som oftast står skrivet på lådan som är mängden ljus som sänds ut från ljuskälla i alla riktningar på en sekund.

När du köper glödlampor är det nödvändigt att ha lmaporna i åtanke. Ljuset är uttryck via ljusflödet i lumen (lm). Vi kan hitta denna enhet på paketet till glödlampan. Siffran berättar hur ljust lampan vill lysa. Tungsten lamporna har ofta ett flöde på 13.5 lm/W. En LED-lampa måste ha ett ljusflöde mellan 20-110 lm/W. Men siffran i Watt är inte direkt proportionell till ljuset av LED-lampan och det är därför kunder inte tänker på det när de bestämmer ljusstyrkan på en LED-lampa då de kan bara välja en standard glödlampa. Ingångseffekten av en LED-lampa beror på antalet dioder och deras ljus samt färgtemperatur. 
 
                                                                            
 
 

Ljusflöde

 

Ljusflödet är en viktig siffra som vi ska vara uppmärksamma på när vi väljer en lampa. Den indikerar lys energin, som utsöndras av en ljuskälla per sekund.

 

Standard glödlampa

Halogenlampa

Energisparande lampor

LED-lampa

Ljusflöde           

 25 W

25 W 

5 W 

3 W 

210 - 204 lm 

 40 W

40 W 

9 W 

5 W 

400 - 450 lm

 60 W

60 W

13 W 

9 W 

700 - 740 lm 

 100 W

100 W 

22 W 

15 W 

1300 - 1500 lm 

 
 
Det är ingen ny information att när glödlampan blir äldre så minskar dess ljusflöden. Ljusflödet minskar för nästa alla ljuskällor. Genom hela livstiden av en kompakt glödlampa, minskar ljusflödet med 30% av original värdet. Ljusflödet för LED-lampor minskar upp till 70% vid slutet av dess livstid. LED-lampor ska inte blir varma. Temperaturer över 70° under en livstids av LED-lampor. Högre temperaturen kan orsakas av en dålig struktur i lampan, men också av en dålig passform. Till exempel används inte kombination av en LED-lampa och en annan glödlampan under en lampskärm. Det är bra att ta reda på om ljusflödet finns tillgängligt direkt eller om de lyser upp gradvis. LED-lampor ger de fullständiga styrkan direk. I jämförelse med kompakta fluorescerande glödlampor som tar ett par minuter för att ge full styrka. Därför passar inte kompakta fluorescerande lampor i rum som du tänder av och på ofta.
 
 
 
                                                                          
 
 

Ljusintensitet 

  

 

Ljusstyrkan är delen av ljusflödet som faller på en yta, per enhet area och påverkas av ljusflödet av ljuskällan, strålens vinkel, samt avståndet från ljuskällan. Det är en väldigt viktig enhet som mäts enkel med lux meter. Ljusintensitet värdena för olika rum är listade nedan.

 

 

Typ av rum, jobb, eller aktivitet

Ljusintensitet (lx)

Trappa

30

Hall

70 

Badrum

150 

Kök, Vardagsrum, och Matrum

250 - 350 

Belysning för att läsa, skriva, eller små jobb

500 

 
Enheten är lux (lx) som är lyset producerat av ljusflödet 1 lm på en area på 1m². Ljusintensitet är också beroende på avståndet till ljuskällan från upplyst yta (ju längre avstånd, ju mer lumens behövs) och genom vinkel/riktningen av de fallande ljusstrålarna (en lägre vinkel betyder en svagare styrka). När du köper en ljuskälla rekommenderar vi att du tar  reda på lumens (lm) som står på lådan.. Siffran av är i enheten luminous flux, som uttrycker den totala mängden ljus som utsöndras från ljuskällan i alla riktningar på en sekund. 

Fråga vad som helst

Paulina

Vi hjälper dig med valet såväl som med tekniska problem.

00468437 370 43(Måndag-Fredag 08:00 - 16:30)

Fråga

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Alla rättigheter reserverade. Info om personlig data bearbetning. i