Hur väljer man rätt färgtemperatur på ljuskällan? | Lampmani
Levý banner
Pravý banner
MENY
0 0 kr
999 kr mer att få gratis frakt mer att få gratis frakt
Kategori

Hur väljer man rätt färgtemperatur på ljuskällan?

Ljuskällor

Svar:

När du väljer belysning ska vi inte överväga den finansiella aspekten och hur man kan spara pengar. Därför bör vi också överväga, vilken färgtemperatur ljuskällan kommer utsända. För tydlighet är det bäst att dividera färgtemperatur i tre primära typer varmvit, kallvit, och dagsljus.

Varmvitt - för avslappning

 

För de flesta är varmvit färgtemperatur bekvämast. Färgen har en lätt gul skugga. Standard lampor, halogenlampor, dyrare lysrör samt LED-lampor utsände denna typen av ljus. Dock, i LED-lampor har en tendens att ha en smått vitare färg jämfört med standardlampor som är mer gula. LED-lampor som är närmre dagsljus och den gula färgen är bra för ögonen. Varmvitt är rekommenderat i rummen där vi slappnar av och där vi vill känna oss bekväma - framförallt badrum, vardagsrum, och barnrum.


 


 

Dagsljus - för arbete

 

Ljuskällan med dagsljus temperatur (ibland kallad naturlig vit) används oftas i huset. Ljuskällan med den vita färgen har en vit skugga och fungerar i alla utrymmen där vi är aktiva och där vi behöver “ha god visibilitet utan en gul  skugga”. Denna färgen rekommenderas för kök, badrum, hallar, barnrum, och kontor.

 


 

 

 

Kallvitt - för aktivitet

 

Den tredje typen av ljuskälla är med kallvit färg. Deras ljus är väldigt ljus, Deras ljus är  starkt och levande. Den Kallvita färgtemperaturen har ibland en blåaktig nyans. Färgen stödjer koncentration och ögonen kan bli trötta (kallvit är lämplig för arbete på en dator). Du kan hitta ljuskällor med kallvit färgtemperatur i studierum, kontor, reklam utrymmen, och industrihallar. Färgtemperaturen är också användbar för mörka rum som källare. 

 

Kelvin (K) bestämmer färgtemperaturen

 

Undrar du om hur man hittar vilken färgtemperatur kategorin lampan tillhör? Du behöver veta hur många Kelvins ljuskällan har eller vad det är kromatik. informationen om Kelvins måste stå på paketet till varje lampa. En enkel regel är - ju mer Kelvins ju vitare eller blåare är färgen.

 

När det kommer till färgtemperaturen är det också intressant att nämna forskningen från den Nederländska fysikern, Andries Kruithof. Han upptäckte sammanhanget mellan färgtemperaturen av en ljuskälla och ljusstyrkan. Enligt honom föredrar folk en varm färgtemperatur med låg ljusnivå medans intensiteten ökar, föredrar folk ljuskällor med mer Kelvins. Vid en intensitet på 20 lx är ljuset med färgtemperaturen omkring 200 K som producerade det bästa värdet över 200 lx, lampan med mer än 4000 K sägs vara bäst.

Fråga vad som helst

Paulina

Vi hjälper dig med valet såväl som med tekniska problem.

00468437 370 43(Måndag-Fredag 08:00 - 16:30)

Fråga

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Alla rättigheter reserverade. Info om personlig data bearbetning. i