Hur räknar man ut hur mycket ljus ett rum behöver | Lampmani
Levý banner
Pravý banner
MENY
0 0 kr
999 kr mer att få gratis frakt mer att få gratis frakt
Kategori

Hur räknar man ut hur mycket ljus ett rum behöver

Du kanske också är intresserad av

Svar:

Each room in a flat is intended for a different use and this must be taken into consideration when choosing the right lighting.

Belysning i vardagsrummet

Vardagsrummet är i mitten av hemmet. Det är därför vi måste ta hänsyn till olika funktioner i belysningen när vi väljer lampor. För ett vardagsrum med dimensioner på 4x5 meter (20 m2) så behöver vi totalt 400 W belysning i rummet. Det bästa är ett energisparande lysrör som sparar upp till 80% energi. Färgen på väggar och möbler måste också beaktas. Ju mörkare möblerna är desto mer färg absorberas den.

 

Vi skapar ett grundljus med en huvudbelysning som till exempel takbelysning. Den konventionella ljuskronan ersätts ofta med hängande eller en ljuskrona med stång. Det ska vara ett svagt ljus i ett vardagsrum, vilket du kommer att uppskatta när du tittar på TV. Du vill inte förstöra din syn. För läsning använder du en golvlampa. En lampa med dimmer är optimal, eftersom det är upp till dig att justera lampans ljusstyrka. Skrivbords- och golvlampor med vridbara eller lutbara spotlights samt lampor med en flexibel arm erbjuder flexibel belysning. Enskilda lampor ska vara utrustade med en strömbrytare. Vill du att ditt vardagsrum ska bli ännu mysigare? Då väljer de en lampa med en dimning.


 
 

 

Belysning i köket

 

Vi tenderar att tända lampan i köket väldigt ofta och vi låter oftast ljuset vara tänt under en längre tid, det är därför vi rekommenderar att du använder energibesparande LED-dioder, vilket inte bara sparar tid, utan de kan också ändra färgen på ljusflödet. Den rekommenderade intensiteten för platsen med en köksenhet är cirka 35 W/m2. Se till att kocken som arbetar i köket inte skuggar taklampan med sin kropp.

 

Förutom en central taklampa är det också lämpligt att installera lampor under hängande skåp, vilket kommer att lysa upp köksbänken. Fluorescerande rör är mycket passande för detta. Ovanför ett matbord rekommenderar vi att du placerar en taklampa med justerbar höjd. Var noga med att välja ljus med avseende på bordets storlek och form. Helst bör ljuset vara cirka 60 cm över bordet och strax över höjden på den sittande människans ögon.

 
 
 
 
 
 

Belysning i sovrummet

 

Vi får inte glömma sovrummet. Numera är sovrum inte bara för att sova och belysningen bör väljas därefter. Men om du bara sover i ditt sovrum så kommer det att räcka med bara en huvudbelysning och  lampor på nattduksborden. Mängden ljus som behövs på 1m2 är 15-20 W. Om du har garderober i sovrummet, placera strålkastare 50 cm från garderoben så att strålkastarna kan lysa in. Fjärrkontrollen för att du kan tända och släcka lampan från sängen. Det spridda, mjuka ljuset kommer att upplevas som trevligt.


 
 

 

Belysning i badrummet

Det finns strikta regler för badrumslampor eftersom el och vatten kan vara en dödlig kombination. Denna standarden är att lampor måste placeras minst 60 cm från badkaret eller duschkabinen och de måste också vara utrustade med minst IP4 -klassificering. För mer avlägsna lampor är IP23-klassning tillräckligt. Nödvändig huvudbelysning i ett badrum tillhandahålls av tak- eller vägglampor. Ytterligare lampor kan installeras på båda sidorna av en spegel. Ljuset ger en bra spegelbild utan några nyanser. Ljusstyrkan bör vara minst 300 lx.

 
 
 

 

Belysning i barnrummet

 

Att lysa upp ett barnrum är inte så lätt som det verkar. Det är en plats där barn leker, sover och studerar. Var och en av dessa aktiviteter kräver sitt eget ljus. Lamporna i ett barnrum ändras när användningen av rummet ändras utifrån barnets ålder. Övergripande belysning är viktigt. Hängande lampor fungerar. Placera en lampa bredvid en säng och på ett skrivbord. En högerhänt ska ha en lampa till vänster och en vänsterhänta ska ha en lampa till höger. För datorentusiaster kan man ha en svaga belysningen ovanför skrivbordet. Mindre barn är rädda för mörkret och därför gillar de orienteringsljus. De utgör ett svagt ljus och har mycket låg energiförbrukning, så att du kan låta dem vara tända hela natten.


 
 
  
 
 

Belysning i hallen 

 

Om din hall är lång, välj flera mindre lampor i rad med ett regelbundet avstånd. Eftersom människor stannar oftast bara en kort tid i sådana utrymmen. Vi rekommenderar att du använder en halogenlampa, som lyser direkt.

 
 

 

Behöver du beräkna hur mycket ljus du behöver?

Kom ihåg den här enkla beräkningen.

  


Hur mycket ljus behöver jag? Rummets Golvyta x 10-15 W  

Fråga vad som helst

Paulina

Vi hjälper dig med valet såväl som med tekniska problem.

00468437 370 43(Måndag-Fredag 08:00 - 16:30)

Fråga

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Alla rättigheter reserverade. Info om personlig data bearbetning. i